Historija

Nogometni klub Vis Simm-Bau Kosova, osnovan je 1975. godine zahvaljujući velikim ljubiteljima nogometa koji su uložili velike napore i formirali klub. U početku je to bio primitivan rad bez organizacije i širine, ali sa jasnom namjerom da projekat uspije. Uključili su se u tadašnju ligu Regije Doboj, gdje su postizali zapažene rezultate kako u prvenstvu tako i kroz mali nogomet. Čuvene su ekipe iz tih vremena koje su osvajale turnire širom regije, kao što su Vihor, štrumpfovi. Do 1985. godine klub je imao stadione na nekoliko lokacija u Kosovi, da bi te 1985. godine, zahvaljujući mjesnoj zajednici Kosova, klub dobio moderan stadion sa busenom i na vlastitoj zemlji. Stadion je predat klubu na korištenje i upravljanje škoje traje do danas. Prije rata klub je bilježio dobre rezultate i odškolovao veliki broj nogometaša koji su karijere završavali u daleko većim klubovima širom Evrope. Legendarni Mujo Spahić, najpoznatiji trener i igrač tog prijeratnog vremena, kao i mnogi drugi iz te generacije utemeljili su kvalitet koji je dugo trajao. Izbijanjem agresije na našu zemlju klub je prestao sa radom i nogometaši su zeleni travnjak zamjenili borbenim linijama. Nažalost nisu svi izlašli iz rata među živima, mnogi od njih su položili svoje živote. U čast i sjećanje na njih organizovan je Memorijalni turnir „7 Visovih ljiljana“ koji je ustanovljen 1996.godine i traje do danas. Od 1998.godine djelujemo kao Udruženje građana.
Klub se do 2018. godine takmičio u Kantonalnoj ligi ZDK. U sezoni 2017/18, nošen ogromnom podrškom generalnog sponzora Mirze Mujkanovića i navijačke skupine Gromovi, naš klub osvaja Kantonalnu ligu ZDK, te po prvi put u historiji obezbjeđuje plasman u Drugu ligu FBiH. U debitantskoj sezoni u Drugoj ligi FBiH, Vis Simm-Bau završava sezonu na visokoj trećoj poziciji.
Trenutno klub ima sve omladinske selekcije. Juniori i kadeti se trenutno takmiče u Omladinskoj ligi FBiH, dok pioniri i predpioniri igraju Kvalitetnu ligu ZDK.

STADION